Home > Nieuws > Mais in ruitvorm vanuit de lucht
Mais in ruitvorm vanuit de lucht
TERUG

In Oosterblokker hebben we een proefveld aangelegd van mais gezaaid op 75 cm rijafstand en 37,5 cm rijafstand. Met een drone zijn opnames gemaakt om het verschil vanuit de lucht te zien.

Op het proefveld zijn buitenom 3 werkgangen op 37,5 cm gezaaid. Vervolgens zijn om en om werkgangen op 75 cm resp. 37,5 cm gezaaid. De verschillende banen zijn duidelijk te zien op het filmpje.

Mais in ruitvorm: Hoe werkt het?

In een ruitvorm worden 90.000 – 100.000 maiszaadjes geplant, net als bij traditionele mais in rijen. Het enige verschil is dat de rijen nu dichter op elkaar staan met een afstand van 37,5 cm in plaats van 75 cm. De zaai- afstand in de rij wordt vergroot van ca. 13,3 cm naar 26,6 cm.

De ruitvorm zorgt ervoor dat de planten meer ruimte hebben en zo beter wortelen. De betere plantverdeling over het perceel zorgt voor optimale benutting van mineralen en fotosynthese (zonlicht). Doordat het perceel van de bovenkant eerder groen en dicht is krijgt onkruid minder kans.

De zaaimachine is voorzien van de nieuwste technologie, die de zaadjes op gelijke afstand van elkaar zaait waardoor er een ruitvorm ontstaat. De hakselaar is voorzien van een rij-onafhankelijke maisbek, waardoor het geen probleem geeft om de mais op rijen van 37,5 cm te hakselen.

 

De video is te zien via onderstaande link;

https://www.youtube.com/watch?v=YYATOPyVNIk&feature=youtu.be

Over Out bv

Out BV is van oorsprong een agrarisch loonbedrijf, waarbij in de loop van tijd het accent is komen te liggen bij de veehouderij. Daarnaast heeft Out BV een groot machinepark voor grondverzet en -transport, met onder andere mini- en midigravers van 1,5 tot 8 ton, mobiele en rupskranen tot 29 ton en kippers van 2 tot 18 m3. Deze machines worden verhuurd met bediening voor het uitvoeren van werkzaamheden in diverse sectoren, zoals de GWW- en agrarische sector. 

Social Media
Vind ons leuk op Facebook